DISPENSAR TBC

  Un dispensar TBC este o unitate medicală specializată în diagnosticarea și tratamentul tuberculozei. Dispensarele TBC sunt destinate atât pacienților cu tuberculoză activă, cât și celor cu forme latente sau cu risc crescut de infectare cu bacilul Koch. Aceste unități medicale sunt dotate cu echipamente și personal medical specializat pentru a oferi pacienților un tratament adecvat și pentru a preveni răspândirea bolii în comunitate. În cadrul dispensarelor TBC se desfășoară activități de depistare precoce, tratament, monitorizare și evaluare a pacienților cu tuberculoză, precum și programe de educație și informare a populației cu privire la prevenirea și tratarea acestei boli. 

Tuberculoza poate afecta plămânii, dar și alte părți ale corpului, astfel încât simptomele pot varia în funcție de locația infectării. Printre simptomele comune ale tuberculozei se numără:

 • Tuse persistentă care poate fi însoțită de spută cu sânge sau mucus.
 • Febră și frisoane.
 • Transpirații nocturne abundente.
 • Oboseală și slăbiciune.
 • Pierdere în greutate neintenționată.
 • Dureri toracice sau durere la respirație profundă.
 • Tuse care durează mai mult de 3 săptămâni sau care reapare după un timp de ameliorare.

Este important de menționat că unii pacienți pot avea tuberculoză activă, dar să nu prezinte simptomele enumerate mai sus, fiind asimptomatici.

Tuberculoza este o boală cauzată de infecția cu bacteriile Mycobacterium tuberculosis sau Mycobacterium bovis. Aceste bacterii se transmit prin inhalarea particulelor de saliva sau mucus expulzate de persoanele infectate prin tuse sau strănut. Cele mai comune cauze ale tuberculozei includ:

 1. Expunerea la o persoană infectată cu tuberculoză
 2. Sistemul imunitar slăbit sau compromis, cum ar fi în cazul persoanelor cu HIV/SIDA sau care iau medicamente imunosupresoare
 3. Lipsa de igienă personală sau condiții de viață precare, cum ar fi aglomerarea sau lipsa accesului la apă potabilă și canalizare
 4. Stresul cronic, malnutriția sau alte condiții care slăbesc organismul și îl fac mai vulnerabil la infecții

Este important să se ia măsuri de prevenire a tuberculozei, cum ar fi vaccinarea, igiena personală corespunzătoare, evitarea contactului cu persoanele infectate sau izolarea lor în cazul în care sunt identificate, precum și diagnosticarea și tratamentul precoce al persoanelor infectate.

Dispensarele TBC sunt instituții specializate în diagnosticarea, tratarea și prevenirea tuberculozei. Tratamentele pentru tuberculoză sunt complexe și pot include antibiotice timp de câteva luni sau chiar ani, în funcție de stadiul și severitatea bolii. În plus, poate fi necesară terapia de susținere a altor afecțiuni asociate cu tuberculoza, cum ar fi infecțiile respiratorii. În cazurile severe sau avansate, pot fi necesare intervenții chirurgicale pentru a îndepărta țesutul pulmonar afectat. Tratamentul și prevenirea tuberculozei implică adesea o colaborare strânsă între medici, asistenți medicali și pacienți.

Doctori

Vaduva Doina Mariana

Vaduva Doina Mariana

Pneumolog, Specialist
Adăscălița Igor

Adăscălița Igor

Pneumolog, Primar

Încercați calculatorul nostru de cost pentru mai multe detalii despre costuri.